Egy asztalhoz ülhet a város. Rendhagyó közösségi élménnyel, kultúrtörténeti ebéddel mutatkozik be a Budapest Nagyregény a Margó Irodalmi Fesztiválon.

„Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi. Gyere, gyere, bárki vagy is, csinálj egy Budapestet.”

Esterházy Péter

Egy várost nem a téglák, hanem a benne lakók történetei építenek fel. Budapest mindannyiunké, a személyes élményeink teszik olyanná, amilyennek látjuk, szeretjük.

A Budapest Nagyregény első nyilvános eseményén a történetmesélés és történetmegosztás mindannyiunk számára ismerős hangulatát teremtjük meg: a közös ebéd körül ülők anekdotáit idézve, az ízeket és emlékeket segítségül hívva civilek, művészek és városkutatók segítségével bontogatjuk a város rétegeit.

Szeretettel várunk a Budapest Nagyregény kóstolóján!

Kapcsolódj be a színpadon ülők történeteibe kérdésekkel vagy a véleményed megosztásával, akár úgy is, hogy a színpadon elhangzott történetek hatására mesélsz a saját asztaltársaságodnak.

Helyszín: Margitsziget, Kristály udvara

Időpont: 2023. május 13. szombat, 10:00-15:00

 

Részletes program

 

10:00-12:00:  Budapest Nagyregény – hozzávalók

Hogyan írja a benne élők vagy rajta átutazók története a városét?

Beszélgetés Tasnádi Istvánnal, a Nagyregény vezető dramaturgjával és Török Andrással, a Budapest könyv szerzőjével.

11:00-13:30: Terítéken a város

Bográcsozós látványfőzés Cserna-Szabó Andrással, Mautner Zsófiával és Saly Noémivel.

Ha főzni nem is, enni mindannyian szeretünk. Sokszor nem is sejtjük, hogy étkezési szokásaink szertartásai milyen kultúrtörténeti kódokat rejtenek. A közös főzéssel egybekötött beszélgetés során Budapest három jellegzetes fogásából, ízvilágából kiindulva ismerkedünk a város életével, hangulataival.

12:30-13:00: Budapest tálalva

Látványfőzés. Ráadásul felszolgáljuk az elkészült ételeket! Zenés program bárzongoristákkal és színészi improvizációkkal a Magyar Bárzongoristák Egyesületével. Katona László és Scherer Péter a főúr szerepében hozzák játékba a közönséget.

10:30-15:00: Asztali beszélgetések

A Nagyregény alkotói folyamatát civilkutatással készítettük elő. A történeteiket megosztók közül kiválasztott vendégeink mesélnek kerületükről, közösségükről és arról, mit jelent nekik Budapest. A fellépőkkel a civilkutatást vezető Szabó Dominika beszélget.

Helytörténeti gyűjtésekből kiválasztott érdekességeket olvasunk fel, és bárzongoristák játékát élvezhetjük két beszélgetés között.

A Kultúrkombinát és a Budapest Brand közös rendezvénye.

A belépés díjtalan!