Rólunk

A Budapest Nagyregény közösségi alkotás eredményeként egy 23 fejezetből álló könyvként jelenik meg 2023 novemberében. Ugyanakkor a másfél éves program túlnő a kötet keretein. Célja, hogy a főváros elmúlt 150 évét történeteken, kerületi legendákon keresztül, a város lakóinak bevonásával gyűjtse össze, mesélje el és jelenítse meg, ehhez pedig az irodalmat közvetítő eszközként használja. A könyv megjelenését összművészeti olvasásnépszerűsítő rendezvények előzik meg, 2024-ben pedig társművészeti feldolgozások formájában elevenednek meg a könyv fejezetei és a kutatómunka során beérkezett legjobb sztorik. 

Budapest történetét másfél évszázada gazdagítja minden lakója, látogatója. Ahány korszak, ahány kerület, ahány család, annyi nézőpont, annyi kapcsolódás és annyi élmény. A főváros egyesítésének 150. születésnapjára ebből készítünk egyedi alkotást civilekkel és írókkal közösen. A Budapest Nagyregény minden kerületnek saját fejezetet szentelő, végül mégis izgalmasan összeolvasható kötete 2023. november 17-én jelenik meg a Budapest Napon, a jubileumi év egyik remélhetőleg maradandó lenyomataként. 

A kezdeményezés már tavaly megszólította a fővárosiakat, akik nagy számban küldték el személyes történeteiket. Idén tavasztól egészen 2024. nyaráig közösségi, összművészeti események sorozata ad lehetőséget kapcsolódni a Budapest Nagyregényhez, így teljesedik az ki, s lesz kulturális felhő, civil legendárium, társadalmi lenyomat, polgárai által alkotott szellemi emlékmű. A rendezvényekkel Budapest bekapcsolódik az Ulysses: Európai Odüsszeia elnevezésű programba, amely 18 városban helyezi mai kontextusba, értelmezi újra Joyce korszakos nagyregényét megjelenésének 100. évfordulója alkalmából. Itthon az irodalom eszközeivel fogjuk megszólítani és bemutatni egy 23 kerületből álló nagyváros közösségeit, a hétköznapi embereket hívjuk városuk bebarangolására, jelenségeinek megéneklésére.

A Budapest Nagyregény kötet megírására 23 népszerű kortárs író kapott felkérést. Ők valós, helytörténeti adalékok alapján egy-egy kerület fejezetét írják meg úgy, hogy azok cselekménye időbeli, szereplőkön keresztüli kapcsolódások révén összeolvashatóvá, egy 23 fejezetes kísérleti elbeszéléssé váljon. Az írók: Bartók Imre, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Dunajcsik Mátyás, Fehér Renátó, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kemény István, Kemény Zsófi, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Németh Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Szvoren Edina, Tompa Andrea, Tóth Krisztina, Vámos Miklós és Závada Péter Tasnádi István dramaturgi iránymutatása mellett dolgoznak a Budapest Nagyregény megszületésén.

A projekt Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Könyvfőváros program keretében, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral és a Kultúrkombinát Kft. együttműködésben, a Kreatív Európa Alap támogatásával valósul meg.