Budapest fővárosa nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. 23 kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben, amelynek eredményeként 2023 novemberében megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény.

 A Budapest Nagyregény kerületi fejezeteinek megírására felkért 23 kortárs író a februári workshopon Tasnádi István dramaturgi iránymutatása mellett kidolgozta az alkotói folyamat játékszabályait. Márciusban elkészítették a kerületekről szóló történeteik szinopszisát.

A készülő mű szerkezetéről, az alkotási folyamat következő lépéseiről egyeztettek április 12-én a Tompa17 kávézóban egy újabb workshopon: a szövegek kapcsolódási lehetőségei és motívumkincse alapján hogyan illeszthető össze a 23 szöveg? Az időbeli linearitás elve vagy a kerületek sorrendje határozza meg a kötet szerkezetét? Melyek a történetalkotás lehetséges alkotói nézőpontjai?

A szinopszisokat olvasva körvonalazódnak a fontosabb történelmi fordulópontok, amelyek hatással vannak a városban élők személyes élményeire. Az írók tervei alapján kirajzolódó történelmi látlelet sötét képet mutat Budapest elmúlt másfél évszázadáról: egyik szereplő sem esik szerelembe, viszont rengetegen menekülnek öngyilkosságba – tudtuk meg Valuska László és Szeder Kata, az alkotói projekt koordinátorainak összefoglalójából.

Gáspár Máté, a Budapest Nagyregény projekt vezetője ismertette a folyamat fontosabb kommunikációs csomópontjait. Bemutatta, milyen eseményeken találkozhatunk a kötet alkotócsapatával a tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon és az Ünnepi Könyvhéten.

Felhívta a figyelmet a Budapest Nagyregény április 19-én élesülő honlapjára, amelyen kalandozva nyomon követhetjük a kötet születését, megtudhatjuk, milyen kapcsolat fűzi a szerzőket a kerületükhöz, és izgalmas híreket, interjúkat, beszámolókat olvashatunk az alkotófolyamat lépéseiről. Belepillanthatunk a civil történetgyűjtés és a helytörténeti kutatások anyagaiba.

A találkozón bemutatkozott a kötet szerkesztője, Péczely Dóra és a projekt kommunikációjával foglalkozó Tegyi Timea.

A Budapest Nagyregény projekt Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Könyvfőváros program keretében, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben, a Kreatív Európa Alap támogatásával valósul meg. A kötet kiadója a Budapest Brand.

Facebook: https://www.facebook.com/budapestnagyregeny