Az Ulysses: Európai Odüsszeia kétéves programsorozat lezárásaként került sor a YES fesztiválra, az észak-írországi Derry városában. A Bloomsday hagyományához illeszkedő esemény (minden évben június 16-án ünneplik Joyce regényének szerelmesei a 100 éve kimeríthetetlen kulturális örökséget) idén a női alkotókat állította középpontba, ahogy a feldolgozás fókusza is átkerült a magyar származású Bloomról feleségére, Mollyra.

Egyúttal a programban résztvevő mind a 18 európai város készített egy-egy installációt és hozzájárult a fesztiválhoz egy-egy női alkotó által létrehozott produkcióval.

Magyarország a Budapest Brand által fejlesztett Budapest Nagyregénnyel vett részt a fesztiválon. A helyi történeteket egybefoglaló, 23 kortárs író közreműködésével megvalósult folyamatról szóló kisfilmet a Brook Park szabadidőközpontjában kihelyezett képernyőn láthatták az érdeklődők, akik megismerkedhettek a kezdeményezés hátterével és Tasnádi Istvánnak a készülő új Európai Ulysses kötetbe szánt írásával is.

A Budapest Nagyregény 16. fejezetét jegyző Kiss Noémi egész napos kreatív írás műhelymunka keretében osztotta meg tapasztalatait helyi lakosokkal, akikkel a város jellegzetességeit személyes nézőpontból megragadó rövid írásokból álló történetfüzért készített.

A projekt ötletgazdája, Gáspár Máté a helyszínen megköszönte a Kreatív Európa Alap kiemelt támogatásával létrejött konzorcium vezetőinek, az Arts Over Border és a Brave New World Production munkatársainak a meghívást és az éveken át végzett közös munkát, aminek eredményeként létrejött könyv performatív feldolgozásai még hónapokon keresztül láthatóak lesznek a magyar főváros különböző kerületeiben.