A Budapest Nagyregény a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő eseménysorozat egyik kiemelt projektje, amelyet a Budapest Brand valósít meg a Könyvfőváros program keretében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben és az Európai Unió Kreatív Európa alapjának támogatásával. A megírás szakmai koordinációját a Kultúrkombinát Kft. végezte.

A közösségi alkotás eredményeként a Budapest Napon, 2023. november 17-én megjelenő kötet a mai Budapest valamennyi kerületének külön fejezetet szentel, amit egy-egy kiváló kortárs író készített el. A fejezetek közötti kapcsolódásról Tasnádi István vezető dramaturgként és Péczely Dóra vezető szerkesztőként gondoskodott. A kötet kivitelezését Salát Zalán Péter irányította MOME-s tervezőhallgatók bevonásával.

A Budapest Nagyregény díszbemutatójára a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épületének dísztermében kerül sor november 16-án, meghívott vendégek előtt. Ezt követően a hétvégén négy alkalommal vezetett irodalmi séta keretében hallgathatnak bele az érdeklődők a kerületi történetekbe, amelyekből a TÁP Színház művészei olvasnak fel a Városháza ebből az alkalomból megnyíló tereiben. A kétnapos rendezvény során a kötet 30%-os kedvezménnyel vásárolható meg a helyszínen.

A szerzők többségével műsoros dedikáláson találkozhatnak az olvasók november 25-én délután az újlipótvárosi Láng Téka előtt a Pozsonyi úton. Az egyes fejezetekről részletesebben is szó esik majd kerületi rendezvényeken, így Szvoren Edina november 23-án a 8. kerületi Vasas Könyvtárban, Kemény Zsófi november 28-án az erzsébetvárosi Magvető Caféban, Simon Márton november 30-án a Ferencvárosi Művelődési Központban, Karafiáth Orsolya a 15. kerületi Anno Művészeti Hónap keretében december 14-én beszél a saját fejezetéről.