Egy asztalhoz ülhetett a város. Kultúrtörténeti ebéddel mutatkozott be a Budapest Nagyregény a margitszigeti Kristályban szombaton.

„Budapest formáját az adja meg, hogy milyen hangulatban van, aki nézi. 

Gyere, gyere, bárki vagy is, csinálj egy Budapestet.”

Esterházy Péter

Egy várost nem a téglák, hanem a benne lakók történetei építenek fel. Budapest mindannyiunké, a személyes élményeink teszik olyanná, amilyennek látjuk, szeretjük. 

A fesztiválra érkező olvasók és szerzők kedvenc találkozóhelyévé vált a Budapest Nagyregény csodás zöld szobája, ahol beszélgettek és történeteket meséltek egymásnak a látogatók. Kezükbe vehették budapesti a helytörténeti kutatások néhány fontosabb forrását. Polaroid képekkel örökítették meg a találkozásokat, vagy belehallgattak telefonon a Budapest Nagyregény szerzőinek kerületi bevezetőjébe.

A Budapest Nagyregény első nyilvános eseményén a történetmesélés és -megosztás mindannyiunk számára ismerős hangulatait, ízeket és emlékeket idézve bontogattuk művészek és városkutatók segítségével a város rétegeit.

Szeder Kata Tasnádi Istvánt, a kötet dramaturgját és Török Andrást, a Budapest könyv szerzőjét arról faggatta, hogyan ragadható meg egy város élete, történelme a benne élők vagy a rajta átutazók élményein és történetein vagy akár illatain, színein, hangjain, jellemző irodalmi vagy filmművészeti alkotásain keresztül.

Találkoztunk Bosznai Tiborral, a Hadik Kávéház ügyvezetőjével és Marcsa Barbarával, a Gólem Színház produkciós vezetőjével, akik a kávéházi kultúrához és a gasztronómiához fűződő személyes kapcsolatukról meséltek. 

Valuska László segítségével bekukucskáltunk Mautner Zsófi konyhájába, és megkóstoltuk a babkáját. Zsófi elárulta nekünk, melyik nép konyhája inspirálja leginkább a főzésben. 

Képzeletben elkísértük Oláh Krisztián zongoraművészt szakmai útja fontosabb állomásain. Katona László és Scherer Péter a főúr szerepében szórakoztatták a Budapest Nagyregény ragu és a bográcsgulyás finom falatait Cserna-Szabó András és Saly Noémi társaságában ízlelgető közönséget.

A civil történeteiket megosztók közül kiválasztott egyik vendégünkkel, Kapi Zsuzsanna operaénekessel a civilkutatást vezető Szabó Dominika beszélgetett arról, milyen lehetőségeket kínál egy szárnyait bontogató művésznek Budapest.

A zenét Nyári Gyula bárzongorista, a Magyar Bárzongoristák Egyesületének elnöke szolgáltatta.